Jak mogę zaoszczędzić na imprezie cateringowej bez obcinania rogów?
Przepisy na zimowe diety wspomagające odchudzanie
Wraz ze zmianą pory roku, zmieniają się rytmy biologiczne Twojego organizmu, co sprawia, że Twoja podróż w kierunku utraty wagi staje się wyzwaniem. Badania wykazują, że mamy grupy genów, na które wpływ mają rytmy okołodobowe organizmu (zegar biologiczny). Wiele z tych genów może wpływać na masę ciała i hormony (np. produkcja adiponektyny, która zwiększa wrażliwość na insulinę i spalanie tłuszczu). Ważne jest, aby wprowadzić zmiany w swojej zimowej diecie.
Zimno uruchamia tryb samozachowawczy, w którym organizm wysyła sygnały, aby szybko się ogrzać. Ta wiadomość jest często tłumaczona jako pragnienie przekąsek bogatych w węglowodany, takich jak ciastka, laddoos, słodycze, halwa, herbata lub kawa - cukry i skrobia zapewniają natychmiastowy zastrzyk "ciepła", za którym tęskni Twój organizm.
Niektóre zdrowe produkty spożywcze mają zdolność do podnoszenia temperatury ciała i utrzymywania ciepła. Pełne ziarna, takie jak brązowy ryż, komosa ryżowa, owies, jęczmień i proso dostarczają nie tylko ciepła, ale również niezbędnych węglowodanów, które dodają energii. Są one również doskonałym źródłem witaminy B i magnezu, które odgrywają istotną rolę w funkcjonowaniu tarczycy i nadnerczy. Są to gruczoły, które regulują temperaturę ciała, więc pełne ziarna są koniecznością podczas zimy.
Suszone owoce, takie jak suszone morele, daktyle, rodzynki, migdały, orzeszki ziemne i orzechy włoskie są doskonałym źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych, takich jak omega 3, witamin i minerałów. Nasiona takie jak sezam, dynia i koper włoski są również świetnymi rozgrzewaczami ciała.
Oto kilka szybkich przepisów zawierających te zdrowe i ciepłe składniki:
Bajra Khichri
Składniki
- 1/2 filiżanki bajra (proso perłowe), namoczone przez osiem godzin i odsączone1/2 filiżanki żółty moong dal (podzielone żółte gram), umyte i odsączone1 łyżka oleju1 tsp jeera (nasiona kminu) 1/4 tsp haldi (kurkuma w proszku) 1/2 tsp hing (asafoetida)Sól do smaku
Metoda
1. Zmielić bajrę i moong dal grubo w mikserze. Połącz mieszankę z solą i dwoma i pół szklankami wody w szybkowarze i gotuj pod ciśnieniem przez trzy do czterech gwizdków.
2. Na patelni rozgrzać olej, dodać nasiona kminku i hing. Zalać ugotowane khichdi i dobrze wymieszać. Podawać na gorąco z kadhi lub jogurtem.
Kalorie 122 w 100 g
Stosunek PFC Białko 4.0 gm, Tłuszcz 5gm, Węglowodany 15 gm
Chrupiące munchy chikki
Składniki
- 1/4 filiżanki nasiona lnu, prażone1/4 filiżanki nasiona sezamu1/2 filiżanki migdały, sproszkowane1/3 filiżanki gur (jaggery), starte2 łyżki ghee (masło klarowane)
Metoda
- Rozgrzej nieprzywierającą patelnię, dodaj nasiona sezamu, siemię lniane i migdały i praż na wolnym ogniu, aż zmienią kolor na jasnozłoty. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Na tej samej patelni rozgrzać ghee, dodać cukier puder i gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści i skarmelizuje, tworząc twardą kulę po dodaniu kropli do miski zimnej wody. Zdjąć z ognia, dodać uprażoną mieszankę i dokładnie wymieszać. Kiedy lekko ostygnie, podziel masę na 10 równych kawałków i uformuj każdą porcję w okrągłe krążki lub uformuj w pożądane kształty, używając foremek lub wykrawaczek do ciastek. Ostudź całkowicie i przechowuj w szczelnym pojemniku.
Kalorie na kawałek 122
Stosunek PFC Białko 2.76 gm, Tłuszcz 8.9 gm, Węglowodany 8.8 gm