Przepisy na zimowe diety wspomagające odchudzanie

Wraz ze zmianą pory roku, zmieniają się rytmy biologiczne Twojego organizmu, co sprawia, że Twoja podróż w kierunku utraty wagi staje się wyzwaniem. Badania wykazują, że mamy grupy genów, na które wpływ mają rytmy okołodobowe organizmu (zegar biologiczny). Wiele z tych genów może wpływać na masę ciała i hormony (np. produkcja adiponektyny, która zwiększa wrażliwość na insulinę i spalanie tłuszczu). Ważne jest, aby wprowadzić zmiany w swojej zimowej diecie.

Zimno uruchamia tryb samozachowawczy, w którym organizm wysyła sygnały, aby szybko się ogrzać. Ta wiadomość jest często tłumaczona jako pragnienie przekąsek bogatych w węglowodany, takich jak ciastka, laddoos, słodycze, halwa, herbata lub kawa - cukry i skrobia zapewniają natychmiastowy zastrzyk "ciepła", za którym tęskni Twój organizm.

Niektóre zdrowe produkty spożywcze mają zdolność do podnoszenia temperatury ciała i utrzymywania ciepła. Pełne ziarna, takie jak brązowy ryż, komosa ryżowa, owies, jęczmień i proso dostarczają nie tylko ciepła, ale również niezbędnych węglowodanów, które dodają energii. Są one również doskonałym źródłem witaminy B i magnezu, które odgrywają istotną rolę w funkcjonowaniu tarczycy i nadnerczy. Są to gruczoły, które regulują temperaturę ciała, więc pełne ziarna są koniecznością podczas zimy.

Suszone owoce, takie jak suszone morele, daktyle, rodzynki, migdały, orzeszki ziemne i orzechy włoskie są doskonałym źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych, takich jak omega 3, witamin i minerałów. Nasiona takie jak sezam, dynia i koper włoski są również świetnymi rozgrzewaczami ciała.

Oto kilka szybkich przepisów zawierających te zdrowe i ciepłe składniki:

Bajra Khichri

Składniki

  • 1/2 filiżanki bajra (proso perłowe), namoczone przez osiem godzin i odsączone1/2 filiżanki żółty moong dal (podzielone żółte gram), umyte i odsączone1 łyżka oleju1 tsp jeera (nasiona kminu) 1/4 tsp haldi (kurkuma w proszku) 1/2 tsp hing (asafoetida)Sól do smaku

Metoda

1. Zmielić bajrę i moong dal grubo w mikserze. Połącz mieszankę z solą i dwoma i pół szklankami wody w szybkowarze i gotuj pod ciśnieniem przez trzy do czterech gwizdków.

2. Na patelni rozgrzać olej, dodać nasiona kminku i hing. Zalać ugotowane khichdi i dobrze wymieszać. Podawać na gorąco z kadhi lub jogurtem.

Kalorie 122 w 100 g

Stosunek PFC Białko 4.0 gm, Tłuszcz 5gm, Węglowodany 15 gm

Chrupiące munchy chikki

Składniki

  • 1/4 filiżanki nasiona lnu, prażone1/4 filiżanki nasiona sezamu1/2 filiżanki migdały, sproszkowane1/3 filiżanki gur (jaggery), starte2 łyżki ghee (masło klarowane)

Metoda

  1. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię, dodaj nasiona sezamu, siemię lniane i migdały i praż na wolnym ogniu, aż zmienią kolor na jasnozłoty. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Na tej samej patelni rozgrzać ghee, dodać cukier puder i gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści i skarmelizuje, tworząc twardą kulę po dodaniu kropli do miski zimnej wody. Zdjąć z ognia, dodać uprażoną mieszankę i dokładnie wymieszać. Kiedy lekko ostygnie, podziel masę na 10 równych kawałków i uformuj każdą porcję w okrągłe krążki lub uformuj w pożądane kształty, używając foremek lub wykrawaczek do ciastek. Ostudź całkowicie i przechowuj w szczelnym pojemniku.

Kalorie na kawałek 122

Stosunek PFC Białko 2.76 gm, Tłuszcz 8.9 gm, Węglowodany 8.8 gm