Oto dlaczego powinieneś dodać brokuły do swojej diety

Prawie każdy zna brokuły. Zwykle można je znaleźć obok dań mięsnych, w sałatkach lub w połączeniu z serem w makaronach. Brokuły mogą być doskonałym środkiem do przyswajania niezbędnych witamin i minerałów, których organizm potrzebuje do funkcjonowania. W rzeczywistości jest to jedno z najbardziej złożonych i odżywczo gęstych warzyw wokół.Brokuły są jednym z tych warzyw, które były niepopularne wśród dzieci i dorosłych dekady temu, jednak ludzie zdają sobie sprawę ze znaczenia zielonych warzyw i zaszczepiają je w swojej diecie.

Jakie są odżywcze korzyści z brokułów?

Brokuły zawierają bardzo duże ilości antyoksydantów, związków bioaktywnych, błonnika, minerałów i witamin. Profil odżywczy jednej filiżanki (około 91g) surowych brokułów jest:

  • Kalorie: 31Białko - 2,6gWęglowodany - 6gTłuszcz - 0,3gBłonnik - 2,4g.

Jak widać, brokuły zawierają bardzo mało tłuszczu i węglowodanów i są bogate w białko, co czyni je obowiązkowym składnikiem codziennej diety.

Korzyści płynące z konsumpcji brokułów

Brokuły zawierają całe mnóstwo witamin, minerałów, związków bioaktywnych i przeciwutleniaczy, które pomagają utrzymać nasze ciała w jak najlepszym zdrowiu. Ale jakie są inne korzyści płynące z tego zielonego warzywa o łodygach? Dowiedzmy się poniżej:

1. Zmniejsza stan zapalny

Wysoki profil przeciwutleniaczy w brokułach sprawia, że jest to pretendent do walki z zapaleniem. Kaempferol, naturalny flawonol obecny w brokułach jest szczególnie dobry w zmniejszaniu stanów zapalnych.

2. Chroni przed rakiem

Wiele badań wykazało, że warzywa krzyżowe, w tym brokuły są świetne w ochronie naszych komórek przed niechcianymi najeźdźcami. Warzywa te zawierają sulforafan, związek, który może mieć silne właściwości przeciwnowotworowe, które pomagają zmniejszyć uszkodzenia komórek, które są spowodowane przez chorobę.

3. Kontrola poziomu cukru we krwi

Dla osób z cukrzycą, brokuły mogą być szczególnie skuteczne w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Rozpuszczalny błonnik zawarty w brokułach pomaga regulować poziom cukru we krwi poprzez spowolnienie trawienia, co z kolei spowalnia wchłanianie cukru i zapobiega skokom poziomu cukru we krwi.

4. Poprawiają zdrowie kości

Brokuły zawierają dużą ilość witaminy K, która pomaga poprawić wchłanianie wapnia. Ludzie cierpiący z powodu niskiej witaminy K może wystąpić więcej złamań kości, jak również słabe i kruche kości. Tak więc, jest wysoce zalecane, aby dodać brokuły do żywności dla zdrowych i mocnych kości.

5. Wyglądaj młodziej

Brokuły mogą zdziałać cuda dla Twojej skóry, włosów i paznokci. Jest bogaty w witaminę C, a tym samym pomaga zmniejszyć uszkodzenia skóry, zmniejszyć zmarszczki i poprawić wygląd i samopoczucie skóry. Ponadto, naturalna forma witaminy C w brokułach tworzy kolagen, który pomaga wspierać strukturę skóry.

6. Trawienie

Spożywanie pokarmów bogatych w błonnik ma kluczowe znaczenie dla regulacji pracy układu trawiennego. Utrzymanie zdrowego układu trawiennego jest niezbędne, aby uwolnić się od codziennych toksyn i uchronić się przed rakiem jelita grubego. Jedzenie brokułów, gotowanych lub surowych, może zmniejszyć zaparcia i sprawić, że Twój przewód pokarmowy będzie się poruszał.

7. Wspomaga zdrowe funkcjonowanie mózgu

Składniki odżywcze znajdujące się w brokułach mogą pomóc w utrzymaniu zdrowych funkcji mózgu i tkanek. Sulforafan, znaleziony w brokułach może wspierać mózg i zachęcać do dotlenienia.Ponadto, witamina K w brokułach jest znana z tego, że wzmacnia zdolności poznawcze i wspiera funkcjonowanie układu nerwowego. Brokuły zawierają również kwas foliowy, który może odeprzeć chorobę Alzheimera i cholinę, która wspiera funkcje pamięci.

8. Wspomaga zdrowie serca

LDL, czyli "zły" cholesterol, może zwiększać ryzyko chorób serca. Udowodniono, że brokuły obniżają to ryzyko poprzez obniżenie poziomu cholesterolu LDL i zwiększenie poziomu "dobrego" cholesterolu HDL.

Brokuły a utrata wagi

Brokuły mogą być istotną częścią Twojej diety, jeśli chcesz stracić na wadze. Brokuły zawierają tylko 31 kalorii na jedną filiżankę (91g) i tylko 0,3 g tłuszczu. Błonnik obecny w warzywach pomaga w utracie wagi poprzez hamowanie apetytu. Rozpuszczalny błonnik w brokułach absorbuje wodę i tworzy żel w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu czujesz się "pełny" przez długi czas. Co więcej, grelina jest specjalnym hormonem, który sygnalizuje organizmowi, kiedy jest głodny. Błonnik zawarty w brokułach pomaga również zmniejszyć wydzielanie greliny, co jeszcze bardziej hamuje apetyt. Karnityna jest związkiem, który jest niezbędny podczas metabolizowania tłuszczów podczas ćwiczeń i jest syntetyzowany przez witaminę C. Witamina C w brokułach zachęca do utraty wagi poprzez ćwiczenia łatwo syntetyzuje duże ilości karnityny.Wapń promuje utratę wagi poprzez termogenezę, małe wzrosty temperatury ciała, które zwiększa metabolizm i spala tłuszcz. Wapń w brokułach jest znany z tego, że pomaga w utracie wagi poprzez rozbijanie tłuszczu już przechowywanego w organizmie i zapobieganie tworzeniu się nowych komórek tłuszczowych.

Najlepsze sposoby na włączenie brokułów do codziennej diety

Włączenie warzyw do swojej diety może być trudne, ale na szczęście wszechstronność brokułów sprawia, że można je jeść na wiele sposobów. Oto kilka sposobów na włączenie brokułów do swojego reżimu odchudzania:

Sok z brokułów

Wiele osób sięgnęło po sok z brokułów, aby dostarczyć sobie dzienną dawkę składników odżywczych. Kluczem do soku brokułowego jest połączenie go z innymi smakami, takimi jak jabłko, pomarańcza, ogórek, a nawet winogrono. Picie surowego soku brokułowego zapewni, że wszystkie składniki odżywcze są nienaruszone, nieuszkodzone i biodostępne.

Sałatka brokułowa

Sałatka z brokułów to świetny sposób, aby uzyskać potężne korzyści. Może to być również popularny dodatek do każdej imprezy lub pikniku. Dodaj trochę migdałów, suszone owoce i rozdrobnione marchewki i wybrać niskotłuszczowy dressing. Pozostaw w lodówce, aż brokuły zmiękną i podawaj!

Zupa brokułowa

Brokuły są świetne jako zupa i mogą być spożywane przez całą rodzinę. Jeśli masz nietolerancję laktozy, zastąp mleko mlekiem kokosowym i serem dla wegańskiej alternatywy. Zmiksuj w blenderze o dużej mocy i podawaj na gorąco.

Pieczone brokuły

Pieczone warzywa mogą być miłą przerwą od jedzenia ich na surowo. Spróbuj uprażyć brokuły z oliwą z oliwek, solą i przyprawami według własnego uznania. To niesamowite, jak gęste od składników odżywczych warzywo może zmienić się w pyszną przekąskę.

Podsumowanie

Brokuły są warzywem o dużej zawartości błonnika, niskiej zawartości tłuszczu i są pełne witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Brokuły zawierają duże ilości witaminy C i witaminy K, a także przeciwutleniaczy, które przynoszą ogromne korzyści dla ciała i umysłu. Dodanie brokułów do swojej diety to świetny sposób na utratę wagi poprzez zwiększenie ilości błonnika przy jednoczesnym ograniczeniu dodatkowych kalorii i tłuszczu. Korzyści płynące z brokułów są nieskończone i nic dziwnego, że to warzywo krzyżowe jest jednym z najpopularniejszych warzyw na świecie.