Czy białko serwatkowe jest dla Ciebie dobre: Korzyści i skutki uboczne

Kulturyści i trenerzy wagi powszechnie używać białka serwatki, aby uzupełnić swoje regularne diety z następujących dwóch powodów

  • Wspomaga wzrost beztłuszczowej masy mięśniowej
  • Pomaga w syntezie białek mięśniowych

W przeciwieństwie do większości innych rodzajów białek, białko serwatkowe składa się z wielu niezbędnych aminokwasów, które są szybko wchłaniane przez nasz organizm. Jest również niska zawartość laktozy i posiada wiele innych korzyści zdrowotnych. Proszek może być po prostu suplementem, którego potrzebujesz, aby osiągnąć swoje cele fitness.

Co to jest białko serwatkowe?

Mleko zawiera głównie dwa rodzaje białek - kazeinę i serwatkę. Mieszanina białek zostaje wyizolowana z serwatki podczas produkcji sera z mleka. Ta mieszanina białek jest znana jako białko serwatkowe. Zasadniczo, substancja tłuszczowa w mleku krzepnie razem podczas produkcji sera i oddziela serwatkę, zwykle zawartą w płynnej części mleka, jako produkt uboczny. Przez długi czas serowarzy wyrzucali tę serwatkę, ale już nie teraz. Teraz, białko serwatkowe jest uznawane za swoją wartość odżywczą.

Białko serwatkowe w proszku zazwyczaj zawiera dodatek smakowy, ponieważ samo w sobie nie smakuje zbyt apetycznie. Jeśli jednak rozważasz zakup białka serwatkowego w proszku, upewnij się, że nie zawiera ono dodatku cukru. Zawarte w nim białko może z łatwością uzupełnić około 25-50 g Twojego spożycia białka. Jest to łatwy sposób dla entuzjastów fitness, nadziei odchudzania i innych osób, którym brakuje odpowiedniej ilości białka w diecie, aby go spożywać. Jeśli zdarzyło Ci się spróbować aromatyzowanego białka serwatkowego, nie chciałbyś przegapić tego źródła białka. Możesz dodać go do swoich batonów proteinowych i koktajli, lub mieć go jako zamiennik posiłku.

Większość ludzi może spożywać białko serwatkowe bez żadnych problemów. Niektórzy jednak, jak np. osoby z nietolerancją laktozy lub alergiami, mogą potrzebować zachować ostrożność.

Białko serwatki - Fakty żywieniowe

Jedna miarka (ok. 32 g) przeciętnego białka serwatkowego w proszku zawiera 113 kalorii, z czego 4,5% pochodzi z tłuszczu. Całkowita zawartość tłuszczu wynosi 0,5 g, z czego tłuszcz nasycony to 0,3 g. Tłuszcz trans to 0 g. Tłuszcz wielonienasycony i jednonienasycony to 0,1 g każdy. Cholesterol wynosi 5,1 mg, co stanowiłoby 2% dziennego zapotrzebowania. Sód zawarty jest 50 mg, co również stanowi 2% dziennej wartości odżywczej. Zawartość potasu jest 160 mg, więc można oczekiwać 5% dziennego zapotrzebowania na potas, które mają być spełnione z gałki białka serwatki. Całkowita zawartość węglowodanów wynosi 2 g, z czego błonnik stanowi 1%. Zawartość białka wynosi 25 g. Znajdziesz 2% żelaza i 12% wapnia w odmierzonej ilości białka serwatkowego w proszku.

Korzyści płynące z białka serwatki

Białko serwatkowe ma kilka korzyści dla zdrowia. Poniżej omawiamy kilka z nich.

Pomaga zwiększyć spożycie białka i BCAA przez nasz organizm - Białka składają się z aminokwasów. Podczas gdy część naszego zapotrzebowania na aminokwasy jest produkowana przez sam organizm, reszta musi być pozyskana z pożywienia, które spożywamy. Aminokwasy, które nasz organizm pozyskuje z zewnętrznych źródeł pożywienia nazywane są aminokwasami niezbędnymi. Białko serwatkowe składa się z dziewięciu niezbędnych aminokwasów. Ponadto, są one bogate w ważne aminokwasy rozgałęzione (BCAA), takie jak leucyna. Leucyna jest aminokwasem pobudzającym wzrost. Zawiera również cysteinę, która zwiększa poziom glutationu, będącego antyoksydantem komórkowym. Białko serwatkowe jest najbardziej skuteczne w indukowaniu wzrostu w naszym organizmie. Ludzkie mleko matki, podawane noworodkom, składa się w 60% z serwatki, w porównaniu z mlekiem krowim, które zawiera tylko 20% serwatki.

1. Zwiększa twoją siłę i masę mięśniową

Białko serwatkowe zwiększa masę mięśniową i siłę poprzez uwalnianie hormonów anabolicznych, takich jak insulina, która jest odpowiedzialna za wzrost naszych mięśni. Zawartość leucyny w tej substancji stymuluje syntezę białek mięśniowych w naszym organizmie. Zawarte w niej białko i aminokwasy pobudzają mięśnie do wzrostu. Białko serwatkowe, w przeciwieństwie do innych źródeł białka, szybciej generuje wzrost mięśni.

2. Chroni przed egzemą i stanami alergicznymi u dzieci

Białko serwatkowe jest korzystne nie tylko dla dorosłych. Niemowlęta, które są wykonane do spożywania tej mieszaniny białka doustnie w okresie 3-12 miesięcy od ich urodzenia wykazują mniejsze ryzyko rozwoju czerwonej, swędzącej skóry i reakcji alergicznych łatwo. Jednak, gdy dziecko wyrośnie poza ten wiek, spożywanie białka serwatkowego nie będzie miało wpływu na jego odporność na te dolegliwości.

3. Pomaga czuć się pełniejszym, jeść mniej

Białko serwatkowe ma niesamowity wpływ na uczucie sytości. Białko zajmuje najwyższe miejsce wśród wszystkich makroskładników odżywczych, jeśli chodzi o sytość. Zwiększa wydatek energetyczny, równoważąc liczbę kalorii, które spożywasz. Badania wykazały, że jeśli spożywasz 1/4 dziennego zapotrzebowania na białko, zmniejszasz swoje pragnienia głodu o 60%. Jeśli połączyć spożycie białka serwatki z podnoszenia ciężarów, można stracić około 8 funtów wagi, zwiększając beztłuszczowej masy mięśniowej w tym samym czasie. Oprócz zwiększenia metabolizmu, to również kurczy apetyt i zachowuje chude mięśnie.

4. Pomaga w regeneracji po ćwiczeniach

Udowodniono, że spożywanie białka serwatkowego w proszku poprawia Twoje zdolności sportowe. Zwiększa szybkość biegu i pomaga lepiej odzyskać siły po treningu.

5. Obniża poziom cholesterolu

Białko serwatkowe może pomóc obniżyć poziom cholesterolu całkowitego i LDL skuteczniej niż białko kazeinowe.

6. Pomaga regulować ciśnienie krwi

Białko serwatkowe w proszku, spożywane przez osoby z nadciśnieniem, okazało się skuteczne w obniżaniu ciśnienia krwi. W ten sam sposób, to również stoi jako środek odstraszający przed rozwojem potencjalnie śmiertelnych zagrożeń dla serca.

7. Inne korzyści zdrowotne

Białko serwatkowe ma inne korzyści zdrowotne do bagażnika, jak również. Zawiera właściwości przeciwnowotworowe, zwiększa funkcje immunologiczne i może również chronić przed objawami łuszczycy.

Skutki uboczne białka serwatkowego

Przyjmowanie białka serwatkowego jest ogólnie uważane za bezpieczne dla większości dorosłych, jeśli jest spożywane w odpowiedniej dawce. Jednakże, nadmierne spożycie mieszanki może powodować kilka dolegliwości trawiennych, takich jak wzdęcia, nadpobudliwe jelita i biegunka.

Możesz również wystąpić nudności, bóle głowy, pragnienie, skurcze, zmęczenie i zmniejszony apetyt. Możesz skończyć z problemem trądziku, jeśli są ani ostrożny w regulacji spożycia białka serwatki długoterminowe. 1-2 gałki proszku powinny być bezpieczne do spożycia przez większość ludzi.

Odpowiednie badania nie zostały przeprowadzone, jak to wpływa na kobiety w ciąży. Tak więc, najlepiej jest unikać spożywania białka serwatkowego, jeśli zdarzy się, że jesteś w ciąży lub karmisz piersią. Dodatkowo, jeśli cierpisz na alergię na nabiał, jego spożywanie może nie być dla Ciebie wskazane.

Oprócz powyższych, oto kilka innych skutków ubocznych białka serwatki -.

1. Problemy z nerkami

Jeśli cierpisz na problemy z nerkami, nie spożywaj białka serwatkowego. Może ono pogorszyć problemy z nerkami. Może również powodować kamienie nerkowe. Aby zneutralizować ten efekt uboczny, zaleca się spożywanie odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego i wody w ramach diety.

2. Niepożądany przyrost tkanki tłuszczowej

Wiele ofert białka serwatki w proszku mają cukier dodany, które dodają do konsumpcji węglowodanów. Niektóre z nich mogą również mieć tłuszcz dodany. Tak więc, zamiast zwiększać spożycie białka, aby spalić więcej kalorii, może rzeczywiście skończyć się jeść ponad swoje zapotrzebowanie kaloryczne.

3. Podagra

Badania nie znalazły żadnego bezpośredniego związku między rozwojem podagry a spożyciem białka serwatkowego. Jednak zauważono, że włączenie białka serwatkowego w diecie, jeśli zdarzy się, że cierpisz na podagrę, pogarsza swój stan dalej. Jeśli masz historię rodziny z podagrą, to najlepiej skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem na białko serwatki.

4. Zwiększenie ryzyka sercowo-naczyniowego

Jeśli jesteś pacjentem z chorobami serca, upewnij się, że zawsze spożywasz białko serwatkowe zgodnie z podaną dawką. Przekroczenie tej dawki może spowodować arytmię serca, zatrzymanie akcji serca, a może nawet całkowitą utratę funkcji serca.

5. Osteoporoza

Utrzymujące się nadmierne spożycie białka serwatki może spowodować brak równowagi mineralnej w kościach. Nierównowaga może następnie pozbawić gęstości kości, co prowadzi do osteoporozy.

6. Wzrost poziomu kwasowości krwi

Spożywanie białka serwatkowego zwiększa poziom pH w naszej krwi. Nasze nerki mają trudności z metabolizowaniem tego nadmiaru białka. W rezultacie, nasza krew staje się bardziej kwaśna.

7. Ketoza

Dieta wysokobiałkowa, low-carb wykorzystuje energię ze spalania białka przy braku odpowiedniej ilości tkanki tłuszczowej. Ketoza to stan, w którym nieprawidłowa ilość ciał ketonowych gromadzi się we krwi. Ketoza wywiera ogromny nacisk na funkcjonowanie wątroby i może z czasem doprowadzić do jej uszkodzenia.

8. Świszczący oddech i opuchlizna części twarzy

Osoby z nietolerancją laktozy mogą mieć trudności z oddychaniem i rozwijać reakcje alergiczne, takie jak świszczący oddech, obrzęk warg/usta/gardła i tak dalej. Jeśli zauważysz u siebie którykolwiek z tych objawów, natychmiast skonsultuj się z lekarzem.

9. Niezrównoważone spożycie odżywek

Kiedy spożywasz naturalne białko, możesz to robić, wraz z innymi składnikami odżywczymi, ale nadal jest to bardziej zdrowe niż suplementy białkowe. Białko serwatkowe w proszku jest przetwarzane i zakłóca naturalne spożycie odżywcze naszego organizmu.

Teraz, gdy skończyliśmy omawianie skutków ubocznych białka serwatki, dowiedzmy się o formach, w jakich są one dostępne.

Rodzaje białek serwatkowych

Różnica w formach białek serwatkowych zasadniczo wynika z ich sposobu przetwarzania. Określają one również ich fakty żywieniowe.

1. Hydrolizat

Hydrolizat lub hydrolizowana serwatka to serwatka, która została wstępnie strawiona. Wchłania się ona szybciej niż pozostałe formy. Hydrolizowana serwatka jest odpowiedzialna za 28-43% większy skok poziomu insuliny niż serwatka w formie izolatu.

2. Izolat

Izolat białka serwatki zawiera 90% białka, a czasami nawet więcej. Zawiera mniej tłuszczu i laktozy, jak również mniej korzystnych składników odżywczych niż w koncentracie białka serwatki.

3. Koncentrat

Białko serwatkowe w formie koncentratu zawiera około 70-80% białka. Zawiera również laktozę i tłuszcz. Ogólnie rzecz biorąc, jest to najbardziej smaczne ze wszystkich wariantów białka serwatki.

Jeśli zamierzasz zacząć spożywać białko serwatkowe, wybierz koncentrat, ponieważ nie tylko jest tańszy, ale również zachowuje największą ilość naturalnie występujących w serwatce składników odżywczych. Jednakże, jeśli jesteś ścisły o węglowodanów i tłuszczów, które spożywają, izolat lub hydrolizat forma może być lepszym rozwiązaniem dla Ciebie. Większość badań przeprowadzonych na nim została przeprowadzona w formie izolatu. Forma hydrolizatu oferuje najlepszą strawność, dzięki czemu jest źródłem białka serwatkowego dla osób chorych medycznie i niemowląt. Mają one również najmniejszy potencjał alergizujący, co czyni je bezpiecznym w stosowaniu.

Podsumowanie

Białko serwatkowe w proszku i suplementy są zdrowym i skutecznym sposobem, w jaki można przyczynić się do zwiększenia zawartości białka w swojej regularnej diecie. Jest to znakomite źródło białka, które jest bezproblemowo wchłaniane przez nasz organizm.

Białko serwatki działa najlepiej dla trenerów wagi, sportowców, ludzi, którym brakuje wystarczającej ilości naturalnych białek w diecie i innych, którzy mogliby zrobić z większej masy mięśniowej i siły, a mniej tkanki tłuszczowej. Białko jest najbardziej skutecznym składnikiem odżywczym, który sprzyja przyrostowi masy mięśniowej i utracie tłuszczu. Jest to wśród najlepszych źródeł białka tam jest. Więc naturalnie, każdy, kto chce dodać więcej składnika odżywczego do swojej diety będzie zrobić dobrze, aby kupić sobie trochę białka serwatki w proszku. Koncentrat jest najbardziej popularną formą białka serwatki ze względu na jego przyjemny smak. Można mieszać go w żywności, napojów lub mieć go jak to jest.

Jeśli Twoim celem jest utrata wagi, rozpoczynając reżim treningu masy ciała wraz z konsumpcji białka serwatki jest droga należy podjąć. To pomoże zwiększyć swój metabolizm, zachować beztłuszczowej masy mięśniowej i pomóc w utracie tych dodatkowych kilogramów. Białko serwatki w proszku może być stosowany jako suplement posiłku, jak to wypełnia się szybko i utrzymuje się od doświadczania głodu pangs. Te napady głodu są często powodem przejadania się.