Jak Twoje nawyki żywieniowe mogą pomóc w zapobieganiu cukrzycy

Powszechnie uważa się, że cukrzyca może być spowodowana jedynie nadmiernym spożyciem cukru. Nie jest to jednak jedyny sposób, w jaki można się nią zarazić. Istnieje kilka czynników ryzyka, które prowadzą do tego, że dana osoba staje się diabetykiem. Podobnie, zmniejszenie spożycia cukru nie jest jedynym sposobem zapobiegania cukrzycy. Podczas gdy cukier jest bezpośrednio związany z cukrzycą, nie jest to jedyna przyczyna.

Konieczne jest znalezienie właściwej równowagi

Pokarmy, które są najlepsze dla osób z cukrzycą, są takie same jak te, które są najzdrowsze dla osób bez cukrzycy. Idealna jest mieszanka węglowodanów, białka i tłuszczu, z naciskiem na całe pokarmy, które są minimalnie przetworzone i bogate w składniki odżywcze. Obejmuje to pełne ziarna, owoce, warzywa i ryby. Ogranicz jedzenie i napoje o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu, takie jak słodycze, smażone potrawy, przetworzona żywność i napoje gazowane.

Eksperci zalecają również ponowną ocenę sposobu, w jaki komponujesz posiłek. Wypełnij połowę talerza warzywami i sałatką, jedną czwartą węglowodanami, najlepiej pełnoziarnistymi, a ostatnią jedną czwartą białkiem z chudego mięsa, ryb lub produktów sojowych, takich jak tofu.

Indywidualne diety działają najlepiej

Większość osób cierpiących na cukrzycę zakłada, że cukier/ryż/ziemniaki są poza ich zasięgiem. Ale to nie zawsze jest prawdą. W rzeczywistości możesz jeść wiele potraw, które uwielbiasz, nawet desery - o ile stanowią one część ogólnej zdrowej diety. Kluczem jest umiar. Jedzenie odpowiedniej ilości wszystkich rodzajów żywności jest tym, co jest najważniejsze w Twojej diecie. Jednak to, co działa dla kogoś innego, może nie działać dla Ciebie. Skonsultuj się z dietetykiem, aby dowiedzieć się, jaki rodzaj diety powinieneś stosować, ponieważ pomoże to w zrozumieniu, ile kalorii i jakie rodzaje żywności powinieneś spożywać każdego dnia.

Poznaj swoje spożycie węglowodanów

Innym przydatnym podejściem do planowania diety jest śledzenie kalorii i makroskładników. Zrozumienie właściwego podziału białek, węglowodanów i tłuszczów w diecie jest tak samo ważne jak znajomość spożycia kalorii. Aby zarządzać cukrzycą lub jej zapobiec, należy uważnie śledzić węglowodany, ponieważ mają one bezpośredni wpływ na poziom glukozy w organizmie. Śledzenie ilości węglowodanów, które spożywasz w każdym posiłku może pomóc ustabilizować poziom glukozy we krwi, a tym samym kontrolować cukrzycę.

Odstawienie węglowodanów na dobre może wydawać się łatwiejsze, a niektóre osoby z cukrzycą odnoszą sukces stosując diety niskowęglowodanowe lub bez węglowodanów. Ale bądź ostrożny, ponieważ dieta o niskiej zawartości węglowodanów, a wysokiej zawartości białka i tłuszczu jest bardzo restrykcyjna, trudna do przestrzegania przez dłuższy okres czasu i może nie być zdrowa na dłuższą metę. Ponieważ węglowodany podnoszą poziom glukozy we krwi, ograniczenie ich spożycia podczas przyjmowania insuliny lub niektórych leków typu 2 może doprowadzić do niskiego poziomu glukozy we krwi. Ponadto, diety te są bogate w tłuszcze nasycone, które mogą zwiększać ryzyko chorób serca.

Podsumowując, podczas gdy może być w porządku dla osoby, aby jeść swoje ulubione potrawy, ogólna zdrowa dieta i styl życia jest koniecznością, aby zapobiec cukrzycy.