Amarantus: Korzyści, fakty żywieniowe i przepisy

Nasi przodkowie uprawiali amarantus ze względu na jego wartości odżywcze już 8000 lat temu. Amarantus zaliczany jest do pseudocerealii, ponieważ różni się od innych zbóż dostępnych na rynku. Uprawiany dla swoich skrobiowych i jadalnych nasion, nie należy do rodziny zbóż, takich jak ryż i pszenica. Amarantus jest niezwykle wszechstronny w swoich zastosowaniach, bogaty w przeciwutleniacze, mikroskładniki odżywcze, błonnik i białko. Przyjrzyjmy się jego wartościom odżywczym, korzyściom zdrowotnym i kilku pysznym sposobom spożywania amarantusa.

Czym jest amarantus?

Amarantus był kiedyś uważany za podstawowe pożywienie dla ludzi żyjących w starożytnych cywilizacjach Azteków, Majów i Inków. Ma orzechowy i ziemisty smak, który wyśmienicie komponuje się z wieloma potrawami. Amarantus to pseudozboże o wysokiej wartości odżywczej, które w porównaniu z innymi zbożami zawiera więcej białka. Amarantus jest dobrze zbilansowaną żywnością, która posiada różne właściwości funkcjonalne, takie jak wysoka wartość odżywcza i pomoc w prawidłowym trawieniu.

Czy amarantus ma wartości odżywcze?

Tak, ma. Amarantus musi być ugotowany i przygotowany, tak jak każde inne ziarno. Ugotowany amarantus w ilości około 100 gramów dostarcza 103 kalorii. Ma umiarkowaną ilość minerałów dietetycznych (żelazo, mangan i fosfor) oraz wysoką zawartość lizyny i składników białkowych. Najlepszą częścią ziaren amarantusa jest to, że są one bezglutenowe, co pozwala osobom nietolerującym glutenu jeść go bez obaw.Przyjrzyjmy się wartości odżywczej jednej filiżanki (około 246 gramów) gotowanego amarantusa.

Według ECHO (Educational Concerns for Hunger Organization), Amarantus zawiera pewne czynniki anty-odżywcze, takie jak związki fenolowe, saponiny, azotany i szczawiany. W związku z tym, metody gotowania, takie jak gotowanie nasion amarantusa w wodzie, a następnie wyrzucanie wody, mogą zmniejszyć toksyczne działanie tego zboża.

Jakie są korzyści zdrowotne?

Mimo że amarantus zyskał ostatnio popularność jako zdrowa żywność, to to super starożytne ziarno było istotną częścią diety różnych ludzi na całym świecie. Oferuje on imponujący i szeroki profil składników odżywczych i jest związany z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Przyjrzyjmy się niektórym korzyściom zdrowotnym płynącym z amarantusa.

1. Wysoka zawartość antyoksydantów

Ciało ludzkie zawiera szkodliwe wolne rodniki. Przeciwutleniacze są naturalne związki, które pomagają w ochronie organizmu przed tymi wolnymi rodnikami. Amarantus niesie duże ilości kwasu fenolowego, kwas wanilinowy, kwas p-hydroksybenzoesowy i kwas galusowy, który pomaga w ochronie przed wieloma chorobami zwyrodnieniowymi, takimi jak cukrzyca, choroby serca, a nawet raka.

2. To może pomóc obniżyć poziom cholesterolu

Cholesterol, rodzaj tłuszczu, który, jeśli znajduje się zbyt wiele we krwi, może zwężać tętnice. Niektóre badania wykazały, że Amarantus może mieć pewne właściwości obniżające poziom cholesterolu. Badanie wykazało, że olej z amarantusa obniżył poziom "złego" cholesterolu LDL i cholesterolu całkowitego odpowiednio o 22% i 15%. Pomaga również w zwiększaniu "dobrego" lub HDL cholesterolu w tym samym czasie.

3. Pomaga w utracie wagi

W przypadku, gdy myślisz o zrzuceniu tych kilku dodatkowych kilogramów, to powinieneś zacząć dodawać amarantus do swojej diety regularnie. Amarantus jest bogaty w błonnik i białko, z których oba pomagają w utracie wagi. Badania dowiodły, że wysokobiałkowe śniadanie pomaga w obniżeniu poziomu greliny, hormonu stymulującego głód. Błonnik zawarty w amarantusie przemieszcza się powoli i nie ulega strawieniu w przewodzie pokarmowym, co pomaga w promowaniu uczucia pełności. Zwiększone spożycie błonnika pomaga w obniżeniu ryzyka przyrostu tkanki tłuszczowej i masy ciała.

4. Zmniejsza stan zapalny w organizmie

Zapalenie jest standardową odpowiedzią immunologiczną, która została zaprojektowana w celu ochrony organizmu przed infekcjami i urazami. Jednak w przypadku przewlekłego stanu zapalnego, może przyczynić się do różnych chorób przewlekłych, takich jak choroby autoimmunologiczne, cukrzyca i rak. Liczne badania wykazują, że amarantus ma działanie przeciwzapalne na organizm ludzki. W jednym z badań stwierdzono, że amarantus pomaga w zmniejszeniu licznych markerów stanu zapalnego. Inne badanie wykazało, że amarantus pomaga w hamowaniu produkcji immunoglobuliny E, przeciwciała, które powoduje zapalenie alergiczne.

5. Jest naturalnie bezglutenowy

Ziarna takie jak orkisz, jęczmień i pszenica zawierają rodzaj białka zwanego glutenem. Ludzie z celiakią nie mogą jeść glutenu, ponieważ organizm wytwarza odpowiedź immunologiczną, która powoduje zapalenie i uszkodzenie przewodu pokarmowego. Ale mogą jeść amarantus, zboże bezglutenowe, które również zawiera wiele niezbędnych składników odżywczych.

Amarantus vs Quinoa

Nawet jeśli dzielą różne podobieństwa, te starożytne południowoamerykańskie ziarna różnią się również na wiele sposobów. Są one znane jako pełnoziarniste produkty spożywcze, ale nie są w pełni prawdziwymi ziarnami zbóż. Przyjrzyjmy się, jak różnią się od siebie na następujące sposoby.

1. Wartości odżywcze

Amarantus zawiera więcej białka w porównaniu do quinoa. Filiżanka amarantusa dostarcza 9g białka, podczas gdy filiżanka quinoa dostarcza 8g białka. Jednak oba serwują prawie podwójną ilość białka, które można uzyskać z pełnego ziarna pszenicy, owsa i brązowego ryżu. Nawet jakość białka w obu quinoa i amarantusa jest lepsza niż prawie wszystkie całe ziarna, które są również niskie w lizynę, aminokwas.Ponadto, oba ziarna są dobrym źródłem cynku, magnezu, żelaza i są uważane za istotne źródła niezbędnej witaminy B6.

2. Smak

Nawet jeśli zarówno amarantus i quinoa oferują orzechowy smak po ich ugotowaniu, amarantus jest bardziej aromatyczny. Nasiona amarantusa podczas gotowania uwalniają intensywny aromat trawy, który przekłada się na ziołowy, orzechowy smak przypominający siano. Natomiast w przypadku quinoa, uwalnia ona łagodny smak, który z łatwością może przyjąć atrybuty potrawy, z którą jest podawana.

Pyszne przepisy z amarantusa

Amarantus to pełne mocy ziarno o licznych zdrowych właściwościach, które obejmują błonnik, przeciwutleniacze, witaminy, minerały i białka. Ziarna amarantusa mogą być dodawane w różnych potrawach jako istotny składnik, aby wydobyć smak, aromat i smak ziaren. Oto lista niektórych indyjskich przepisów, które można spróbować dodać Amarantus w codziennej diecie.

1. Amarantusowe Tikki

Wymagane składniki:

  • Jedna filiżanka nasion amarantusaDwie filiżanki wodyJedna łyżka olejuTrzy ząbki drobno zmielonego czosnkuJedna filiżanka drobno posiekanej cebuliPół filiżanki drobno posiekanej cukiniiPół filiżanki czerwonej papryki drobno posiekanejSól, chili w proszku i amchoor w proszkuJedna łyżka garam masalaPół łyżeczki kolendry w proszku, skórka z cytrynyKruszonka z chlebaŚwieżo zmielony czarny pieprz.

Metoda:

Do gotowania nasion amarantusa:
  • Najpierw należy zagotować dwie filiżanki wody. Następnie dodać nasiona amarantusa do wody i dobrze wymieszać. Po ugotowaniu nasion amarantusa, przykryć miskę. Następnie zmniejszyć płomień i niech nasiona gotować na wolnym ogniu przez około dwadzieścia minut. Po ugotowaniu amarantusa, doprawić go świeżo zmielonym pieprzem i solą morską i odstawić na bok.
Do przygotowania masali:
  • Rozgrzej 1tbsp oleju na patelni i podsmaż cebulę i czosnek, aż będą błyszczące. Następnie dodać cukinię i czerwoną paprykę i mieszając smażyć przez około 3 minuty. Po tym czasie dodać skórkę z cytryny, czerwone chili, kolendrę w proszku, garam masala i wymieszać. Następnie dodać trochę czarnego pieprzu i amchoor. Teraz, odstawić mieszankę z ognia. Weź ugotowany amarantus i dodaj go do mieszanki. Odstaw do ostygnięcia, a następnie uformuj placki i obtocz je w bułce tartej. Na koniec, usmaż je na patelni na złoty kolor, używając dwóch łyżek oleju. Całkowity czas gotowania dla tego dania wynosi czterdzieści pięć minut.

2. Amarantus Ki Chikki

Wymagane składniki:

  • 250 gramów amarantusa750 gramów jaggeryTrzy i pół szklanki wodyNasmarowana powierzchnia do ustawienia chikki.

Metoda:

  • Weź patelnię i podgrzej ją na dużym ogniu. Następnie dodaj do niej cały amarantus. Po wyskoczeniu, usuń amarantus z patelni i odłóż go na bok. Teraz dodaj trochę wody i jaggery na patelnię, rozpuszczając jaggery w wodzie na ogniu. Po całkowitym rozpuszczeniu się jaggery, zwiększ płomień i doprowadź mieszankę do wrzenia. Następnie gotuj na dużym ogniu, aż uzyskasz konsystencję 2/3. Teraz wmieszaj amarantus do mieszanki z jagodami. Na koniec, od razu przenieść mieszankę na natłuszczoną powierzchnię. Następnie wyrównaj ją przez poklepywanie i odstaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu, połamać na kawałki pożądanej wielkości i przechowywać w szczelnym pojemniku. Całkowity czas potrzebny do przygotowania tego dania to czterdzieści minut.

Podsumowanie

Mimo, że amarantus istnieje od dawna, w ostatnich czasach zyskał popularność wśród ludzi, ponieważ zawiera wysokiej jakości minerały i białka. Jego największą specjalnością jest to, że jest bezglutenowy i pozwala całej masie osób nietolerujących glutenu na włączenie amarantusa do swojej diety. Amarantus jest bardzo korzystne dla zdrowia, ponieważ zawiera szeroką gamę składników odżywczych w nim. Można nawet gotować Amarantus w różnych potraw, które są zarówno zdrowe i smaczne.