3 najgorsze scenariusze gastronomiczne: I jak ich uniknąć

Kiedy organizujesz imprezę cateringową, wszystkie rodzaje najgorszych scenariuszy mogą wejść do głowy - zwłaszcza jeśli jest to bardzo ważna funkcja, lub jeśli nigdy wcześniej nie organizowałeś imprezy cateringowej. Przerażające jest to, że te scenariusze rzeczywiście się zdarzały i prawdopodobnie będą się powtarzać w jakimś mieście. Ale jest to dość łatwe do uniknięcia tych katastrof gastronomicznych, jeśli wiesz, co szukać w firmie cateringowej. Oto kilka przykładów rzeczy, które nigdy nie chcesz się zdarzyć na swoim cateringowym wydarzeniu:

1. Twojej firmie cateringowej zabraknie jedzenia

Jest to prawdopodobnie najczęstszy strach wśród osób, które organizują imprezy cateringowe. Szczerze mówiąc, jest to również strach numer jeden dla firm cateringowych. Ale te firmy muszą również brać pod uwagę swoje koszty własne, a jeśli przyniosą nadmiar jedzenia na każde wydarzenie, które obsługują, nie będą długo w biznesie.

To naprawdę kwestia doświadczenia i umiejętności. Firmy cateringowe, które działają już od dłuższego czasu i które utrzymują wysokie standardy zawodowe na każdym organizowanym przez siebie wydarzeniu, mają bardzo dobre wyczucie tego, ile jedzenia potrzeba na wydarzenia o różnej wielkości. Nie jest to dla nich zgadywanie, ale raczej niezawodna formuła sukcesu. Ale uwaga - Twoja firma cateringowa nie będzie w stanie przewidzieć lub przewidzieć frekwencji gości, która jest znacznie wyższa niż oczekiwana. Wiedza o tym, ile osób będzie na Twojej imprezie to ważny szczegół.

2. Twoi goście dostaną zatrucia pokarmowego

Pomysł, że jedzenie na twojej imprezie cateringowej byłoby faktycznie niehigieniczne i niebezpieczne jest jednym z absolutnie najgorszych koszmarów każdego, kto kiedykolwiek był odpowiedzialny za organizację imprezy cateringowej. Stwierdzenie, że takie zdarzenie odbije się negatywnie na Tobie, Twojej firmie i/lub Twoim wydarzeniu, nawet nie zaczyna tego opisywać!

W rzeczywistości, zatrucia pokarmowe są niezwykle rzadkie na imprezach cateringowych - pod warunkiem, że firma cateringowa jest licencjonowana i szanowana w społeczności. To jest klucz do uniknięcia koszmarnej sytuacji jak ta: Wybierz wysoce renomowaną firmę cateringową, która spełnia wszystkie odpowiednie standardy bezpieczeństwa żywności. Licencjonowane firmy cateringowe podlegają regularnym kontrolom zdrowia i bezpieczeństwa przez władze lokalne i stanowe, a ty jako potencjalny klient powinieneś czuć się komfortowo, pytając o te kontrole i upewniając się, że wszystko jest na górze. To jest twoje wydarzenie i twoja reputacja, po wszystkim. Chcesz umieścić go w rękach kogoś, kto naprawdę wie, co robi, i nie będzie popełniać głupich błędów - takie ma nieumiejętne obchodzenie się z żywnością, która musi być zamrożona lub schłodzona - przed imprezą.

3. Obsługa jest powolna i nieprofesjonalna

Czy kiedykolwiek byłeś na imprezie cateringowej, gdzie usługa była całkowicie niedopieszczona? Jest to naprawdę niefortunne, zwłaszcza jeśli jest to specjalna okazja, taka jak przyjęcie weselne lub przyjęcie z okazji ukończenia studiów. A jeśli jest to impreza firmowa, cóż, twoi koledzy nie będą myśleć bardzo wysoko o wydarzeniu, jeśli obsługa jest powolna, a personel nieuważny.

Jednym ze sposobów na uniknięcie tego problemu - oprócz oczywistego kroku, jakim jest wybór właściwej firmy na początek - jest zapytanie firmy cateringowej o jej personel i filozofię obsługi. Możesz także zobaczyć zdjęcia i informacje o przeszłych wydarzeniach, które zrobił twój catering. Ustalcie i zrozumcie, jakiego rodzaju usług oczekujecie na Waszej imprezie i oczekujcie realistycznej oceny, czy te standardy zostaną spełnione.

Unikaj tych najgorszych scenariuszy...zatrudnij prawdziwego profesjonalistę od cateringu!