9 najważniejszych korzyści zdrowotnych płynących z owoców kiwi

Kiwi nie jest często uważane za "superfood", ale w rzeczywistości jest to owoc, który jest pełen ważnych witamin i minerałów i może mieć bardzo pozytywny wpływ na Twoje zdrowie. Te brązowe, rozmyte owoce mają słodki i lekko pikantny smak z zielonym miąższem wewnątrz, który nadaje niepowtarzalny smak i tropikalny zapał. Kiwi posiada wiele składników odżywczych, takich jak błonnik, witamina C, foliany, miedź, potas, przeciwutleniacze, witamina E i witamina K. Skórka i nasiona są jadalne, choć wiele osób wybiera obieranie ich ze względu na ich rozmytą strukturę. Kiwi jest owocem trudno rosnącym i jest łatwo dostępne w supermarketach przez cały rok. W Kalifornii uprawia się je od listopada do maja, a w Nowej Zelandii od czerwca do października. Owoce występują w 50 różnych odmianach, o miąższu od złotego przypominającego budyń do jasnoróżowego, z których każda ma inny profil smakowy i zastosowanie.

Wartość odżywcza owoców kiwi

Być może słyszałeś, że kiwi jest bogate w witaminę C, ale oprócz tego ma niesamowity profil odżywczy. Ten niskokaloryczny owoc (61 kalorii na 100g) może dostarczyć RDA wielu ważnych składników odżywczych.

Oto profil odżywczy 100g surowego owocu kiwi:

  • 61 kalorii0,5 g tłuszczu 3 mg sodu 15 g węglowodanów 9 g cukru 3g błonnika 1,1g białka

Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, jest odpowiedzialna za wzrost i naprawę tkanek organizmu, jak również za wsparcie układu odpornościowego. Oprócz witaminy C, kiwi zawiera również sporą ilość witaminy K. Witamina K jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, która reguluje krzepnięcie krwi, metabolizm i poziom wapnia we krwi. Biorąc pod uwagę, że kiwi jest owocem, zawiera imponującą ilość witaminy K - 40mcg na 1 filiżankę. Miedź jest składnikiem odżywczym, który współpracuje z żelazem w tworzeniu czerwonych krwinek, wspiera zdrowe kości, nerwy i funkcje odpornościowe oraz pomaga w absorpcji żelaza. Miedź jest dominującym składnikiem odżywczym w kiwi i dostarcza 14% zalecanego dziennego spożycia. Kiwi zawiera również rozsądne ilości folianów, potasu i błonnika pokarmowego.

Korzyści zdrowotne płynące z owoców kiwi

Przejdźmy do tego, dlaczego powinieneś jeść kiwi i jak może ono wpłynąć na Twoje zdrowie:

1. Kiwi zapobiega krzepnięciu krwi

Odkryto, że kiwi zapobiega krzepnięciu krwi i obniża ciśnienie krwi poprzez zmniejszenie ilości tłuszczu we krwi. Stwierdzono, że dzieje się to bez negatywnego wpływu na poziom cholesterolu we krwi. Aspiryna jest zwykle zalecanym lekiem zapobiegającym zdarzeniom sercowo-naczyniowym. Aspiryna może jednak powodować stany zapalne i wrzody w przewodzie pokarmowym. Badania pokazują, że spożywanie 2 do 3 owoców kiwi dziennie może zastąpić codzienną dawkę aspiryny, aby pomóc rozrzedzić krew i poprawić zdrowie serca przez pewien okres czasu.

2. Kiwi pomaga na astmę

Astma może być wyniszczająca. Duszność i świszczący oddech to jedne z najczęstszych objawów związanych z tym schorzeniem. Odkryto, że duża ilość witaminy C i przeciwutleniaczy w kiwi może pomóc kontrolować objawy astmy. Badania wykazały, że funkcje płuc uległy poprawie u osób, które regularnie spożywały kiwi.

3. Kiwi poprawia trawienie

Kiwi zawiera sporą ilość błonnika pokarmowego, dzięki czemu jest przydatne dla poprawy trawienia. Poza zawartością błonnika, kiwi zawiera również enzym, aktynidynę, który może skutecznie rozbijać białka w jelitach. Po zjedzeniu dużego posiłku zaleca się zjedzenie kiwi, ponieważ pomaga ono rozłożyć twarde białka mięsa i ryb, które często mogą powodować wzdęcia. Kiwi ma również łagodne działanie przeczyszczające, które może pomóc spowolnionemu systemowi trawiennemu.

4. Pomaga regulować ciśnienie krwi

Kiwi może pomóc obniżyć wysokie ciśnienie krwi i zapobiec chorobom, takim jak zawał serca i udar mózgu. Badanie wykazało, że ci, którzy jedli 3 kiwi dziennie przez 8 tygodni, mieli obniżone rozkurczowe i skurczowe ciśnienie krwi. Kiwi zawiera przeciwutleniacz, luteinę, która może być przyczyną jego zdolności do regulowania ciśnienia krwi. Witamina C zawarta w kiwi może również przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi.

5. Wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego

Witamina C jest ważna dla funkcji komórkowych i ochrony komórek przed uszkodzeniem przez wolne rodniki w organizmie. Jest ona odpowiedzialna za wzrost i naprawę tkanek i zapewnia wsparcie dla układu odpornościowego.Wysokie stężenie witaminy C w kiwi może zdziałać cuda dla układu odpornościowego. Przy 103% zalecanej wartości witaminy C na 1 filiżankę, jedzenie kiwi może skutecznie odeprzeć infekcje, przeziębienie i grypę, jeśli są spożywane regularnie.

6. Zmniejsza uszkodzenia DNA

Stres oksydacyjny to brak równowagi między wolnymi rodnikami a antyoksydantami w organizmie. Proces ten może również powodować pęknięcia nici DNA. To może prowadzić do problemów zdrowotnych, niektóre z nich mogą być trudne do wykrycia lub treat.Kiwi owoce zawierają przeciwutleniacze, które mogą zmniejszyć stres oksydacyjny. Badanie, w którym testowano komórki ludzi poprzez uszkodzenie ich nadtlenkiem, wykazało, że ci, którzy suplementowali kiwi, wykazali zwiększoną zdolność DNA do naprawy po zastosowaniu nadtlenku. Oznacza to, że kiwi może ewentualnie pomóc w zapobieganiu długotrwałym nowotworom i chorobom związanym ze stylem życia, takim jak rak jelita grubego, który jest ściśle związany z uszkodzeniami DNA.

7. Zapobiega utracie wzroku

Kiwi może zapobiegać zwyrodnieniu plamki żółtej i ostatecznie utracie wzroku. Kiwi zawiera zeaksantynę i luteinę (lub "witaminy oczu"). Te dwa związki pełnią taką samą funkcję jak przeciwutleniacze, a także pomagają w tworzeniu witaminy A, niezbędnego składnika odżywczego dla Twoich oczu. Pochłaniają one również nadmiar światła, które może uszkodzić naszą siatkówkę i chronią oko przed zaćmą i innymi chorobami związanymi z oczami. Zdrowy układ nerwowy może mieć pozytywny wpływ na siatkówkę, która zawiera największe skupisko nerwów i jest w zasadzie centrum komunikacji oka. Kiwi zawiera również dobrą ilość miedzi, która jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który wspiera układ nerwowy, a tym samym wspiera zdrowe funkcjonowanie oczu.

8. Zwalcza stany zapalne

Bromelaina jest enzymem występującym w kiwi, ananasa i zielonej papai, które mogą rozbić białka i leczyć stany zapalne. Po spożyciu kiwi, bromelaina jest uwalniany do krwiobiegu, gdzie rozbija kompleksy zapalne. Kiwi wykazało również, że obniża stan zapalny związany z zapaleniem stawów i zapobiega jego prowadzeniu do innych chorób, takich jak choroby serca i udar mózgu.Wysoka ilość witaminy C może również ograniczyć stan zapalny poprzez walkę z wolnymi rodnikami, które mogą powodować reakcję zapalną w organizmie. Ponieważ Kiwi mają wysokie stężenie witaminy C może promować leczenie stanów zapalnych, gdy są spożywane regularnie.

9. Poprawia zdrowie skóry

Kolagen jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który wspiera strukturę skóry i wzmacnia kości. Witamina C w kiwi jest kluczowym składnikiem w syntezie kolagenu w organizmie. Jedzenie kiwi może pomóc wesprzeć strukturę skóry i utrzymać ją nawilżoną i zdrową.Trądzik jest stanem zapalnym skóry i może powodować krępujące wypryski na twarzy i ciele.Właściwości przeciwzapalne i witamina C w kiwi mogą być korzystne dla osób borykających się z trądzikiem i mogą znacznie zmniejszyć produkcję sebum w porach. Wystarczy zastosować ekstrakt z kiwi zmieszany z aloesem na skórę i pozostawić na noc, aby uzyskać najlepsze rezultaty.

Kiwi i utrata wagi - korzyści

Kiwi są jednymi z najlepszych owoców do jedzenia, jeśli chcesz schudnąć. Mają wysoką zawartość wody, są niskokaloryczne i mają dużą ilość błonnika. To sprawia, że są idealne na przekąskę lub jako część śniadaniowego smoothie.Wysoka ilość witaminy C w kiwi jest kluczem do redukcji wagi. Witamina C pomaga kontrolować ciśnienie krwi, zarządza poziomem cholesterolu, wspiera zdrowie jelit i wspomaga funkcje odpornościowe. Odgrywa również ważną rolę w metabolizowaniu tłuszczów. Wszystkie te czynniki są ważne, gdy rozpoczynasz podróż w celu utraty wagi. Kiwi ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że cukier zawarty w owocach jest uwalniany wolniej. Dzięki temu kiwi pomaga regulować poziom cukru we krwi, zmniejszając jego nierównomierne skoki. Żywność bogata w błonnik pokarmowy wspomaga utratę wagi poprzez zwiększanie uczucia sytości i wspomaganie pracy przewodu pokarmowego. Kiwi zawiera zarówno błonnik nierozpuszczalny, jak i rozpuszczalny. Nierozpuszczalny błonnik (zawarty w nasionach) zapewnia objętość i ułatwia przemieszczanie się stolca przez układ pokarmowy. Błonnik rozpuszczalny to substancja o konsystencji żelu, która zatrzymuje kwasy żółciowe i obniża poziom cholesterolu we krwi. Oba te rodzaje błonnika wspomagają zdrowie układu pokarmowego i zapobiegają przejadaniu się podczas stosowania diety. Kiwi zawiera aktinidynę, przeciwutleniacz, który rozkłada białka w organizmie. Ten przeciwutleniacz jest wielkim sprzymierzeńcem podczas diety, ponieważ może pomóc spowolnionemu systemowi trawiennemu. Pomaga w trawieniu białek i może pomóc tym, którzy cierpią na zespół jelita drażliwego.

Podsumowanie

Kiwi są nie tylko pyszne do jedzenia w sałatkach owocowych, smoothie i jako przekąska, ale są one pełne witamin, minerałów, enzymów, przeciwutleniaczy i błonnika. Wszystkie te składniki odżywcze są niezbędne dla naszego zdrowia i optymalnego funkcjonowania naszego organizmu. Kiwi zawiera wyjątkowo dużo witaminy C w porównaniu do pomarańczy. Z tego powodu kiwi skutecznie wspomaga odporność, reguluje ciśnienie krwi, a nawet może pomóc w chorobach takich jak astma czy zwyrodnienie plamki żółtej. Kiwi zawiera bromelinę, specjalny enzym, który może zwalczać stany zapalne i poprawiać trawienie w organizmie. Kiwi jest niskokaloryczne, bogate w błonnik i zawiera enzymy trawienne białka i witaminę C, co oznacza, że może skutecznie promować utratę wagi.Jedzenie 1 lub 2 kiwi to świetny pomysł, jeśli chcesz poprawić swoje zdrowie sercowo-naczyniowe i trawienne. Włącz kiwi do swojej diety w postaci codziennego smoothie lub małej przekąski i obserwuj, jak pozytywnie na Ciebie wpływa.