Co podać na świąteczny obiad?

Nadeszła ta część roku, na którą wszyscy czekamy z niecierpliwością - Boże Narodzenie. Tradycyjnie Boże Narodzenie to czas spotkań, podczas których rodziny wesoło spędzają czas, jedzą, tańczą i obdarowują się nawzajem. Jedną z rzeczy, która znajduje się w centrum każdego spotkania, jest jedzenie. Bez jedzenia ludzie byliby głodni, źli i nie byłoby żadnej zabawy. Wymyślenie odpowiedniego przepisu na świąteczny obiad nie zawsze jest łatwe.

Trzeba przygotować coś, co nie jest zbyt ciężkie dla żołądka, ponieważ niektórzy mogą wkrótce zasnąć. Jednocześnie danie musi być na tyle dobre, aby wystarczyło na resztę nocy spędzoną na zabawie. Ten artykuł skupia się na niektórych z dobrych wyborów na świąteczny obiad można iść z.

  • Kaczka pieczona

Indyki bardzo często kojarzą się z rodzinnymi spotkaniami, takimi jak Boże Narodzenie, więc nie jest niczym dziwnym, że można je znaleźć na stołach w czasie świąt. Jednak zawsze można przełamać tę normę, wybierając całą kaczkę. Cała kaczka jest wystarczająco duża, aby wszyscy obecni tego wieczoru mogli się nią podzielić. Ponieważ kaczka jest mocno marmurkowa, należy ją najpierw dusić przez około 45 minut z dodatkiem warzyw i ziół, aby nadać jej niesamowity smak. W ten sposób pozbędziesz się również nadmiaru tłuszczów, co pozwoli utrzymać zdrowie serca w ryzach. Następnie piecz kaczkę przez kolejne 30 minut w temperaturze 500℉, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Pomoże to zredukować pozostałe tłuszcze.

  • Wołowina Wellington

Zaskocz swoich gości zawiniątkiem z wołowiną i czekaj, aż przy stole zaczną sypać się komplementy. Najlepszą rzeczą w tym wrapie jest to, że ciasto dostarczy Ci ogromnej ilości energii, a wołowina w środku dostarczy Ci tak potrzebnego białka, które utrzyma Cię w dobrej kondycji przez cały wieczór pełen zabawy. Aby przygotować ten produkt, należy przeszukać polędwicę wołową, a następnie posmarować ją pikantną i słoną musztardą. Następnie zawiń polędwicę wołową w prosciutto posmarowane duxelles. Duxelles powstają ze zmieszania szalotki, tymianku i grzybów, a ich zadaniem jest nadanie smaku polędwicy wołowej. Upiecz zawiniątko na złoty kolor, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Pozostawić do ostygnięcia przed podaniem z ulubioną butelką wina.

  • Mini ziemniaczki z masłem szczypiorkowym

Wieczory bożonarodzeniowe obfitują w liczne zabawy, w tym gry i zabawy ruchowe. Oznacza to, że będziesz potrzebować wielu pokarmów bogatych w energię, które pozwolą Ci przetrwać większą część nocy. Nie ma lepszego dania, które doda Ci tak potrzebnej energii, niż małe ziemniaczki z masłem szczypiorkowym. Aby przygotować to danie, zacznij od rozgrzania piekarnika do 145℉ i pokrojenia ziemniaków w plastry o grubości co najmniej ¼ cala. Posmaruj ziemniaki oliwą, a następnie posyp je odrobiną soli i pieprzu, po czym piecz je na złoty kolor. Po około 55 minutach pieczenia ziemniaki nabiorą złocistobrązowej barwy, którą możesz podawać z ulubionym sokiem lub warzywami.

  • Szynka w glazurze ananasowej

Szynka jest zawsze dobrym wyborem na każde spotkanie, a po polaniu jej ananasem zaspokoi kubki smakowe. Rozgrzej piekarnik do odpowiedniej temperatury (325℉), aby później nie tracić czasu. Z kawałka szynki usuń skórę wraz z tłuszczem i wyciśnij goździki na całej powierzchni. Następnie piecz szynkę przez około 1 godzinę. Podczas pieczenia możesz w międzyczasie przygotować glazurę. W tym celu zmieszaj musztardę, sok ananasowy i brązowy cukier, a następnie zagotuj je w rondlu na średnim ogniu. Gotuj glazurę delikatnie przez około 30 minut, aż zgęstnieje, a następnie zredukuj ją o 50%. Za pomocą pędzelka do mięsa nałóż glazurę na całą szynkę i piecz przez 15 minut. Powtórz tę czynność, ale tym razem piecz przez kolejne 30 minut, aby szynka osiągnęła pożądaną dojrzałość. Wyjmij szynkę z piekarnika i odstaw na 15 minut, a następnie pokrój ją na małe kawałki. Następnie podawać z ulubioną butelką wina i warzywami.

Powyższe propozycje menu na kolację bożonarodzeniową są łatwe do przygotowania. Jednak czasami staje się to trudne i uciążliwe, ponieważ chcesz mieć wystarczająco dużo czasu z członkami rodziny i przyjaciółmi, których nie widziałeś przez dłuższy czas. W takim przypadku zawsze możesz zatrudnić firmę cateringową, która zajmie się gotowaniem, podczas gdy ty będziesz mieć tyle czasu, ile chcesz, samemu. Najlepsze jest to, że będą gotować wspaniałe dania, które uczynią Twój wieczór niezapomnianym.