Przepękla ogórkowata: Fakty żywieniowe, korzyści i przepisy

Gorzki melon, gruszka balsamiczna lub najczęściej nazywana gorzką tykwą, to unikalna kombinacja owocowo-warzywna, która jest powszechnie spożywana. Jest to jadalny strąk należący do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae), do której należą również ogórki, kantalupy, arbuzy, kabaczki i inne. Uważa się ją za najbardziej gorzką w smaku spośród wszystkich warzyw i owoców kulinarnych. Chociaż gorzka dynia jest potępiana za swój gorzki smak, naprawdę może osłodzić nasze dobre samopoczucie dzięki zawartości związków fitochemicznych, które promują zdrowie i zapobiegają chorobom. Gorzka dynia jest bardzo korzystna dla pacjentów cierpiących na problemy jelitowe i żołądkowe, cukrzycę i wiele innych. Gorzka tykwa jest uprawiana głównie w tropikalnych częściach świata, takich jak Azja, Ameryka Południowa i Afryka. Szczególnie ceniona jest w Indiach i Chinach i stanowi podstawę większości ich kuchni. Odmiana indyjska ma węższy wygląd, spiczaste końce i postrzępione, chropowate kolce na skórce. Z kolei odmiana chińska jest zazwyczaj długa i pokryta brodawkowatymi zgrubieniami. Jeśli nie jesteś świadomy magicznych korzyści, jakie oferuje gorzka dynia, sprawdź przydatne informacje na jej temat w poniższych sekcjach.

Wartość odżywcza gorzkiej dyni

100 gramów surowej gorzkiej dyni zawiera:

  • Kalorie ogółem - 16
  • Błonnik pokarmowy - 2,6 g
  • Węglowodany - 3,4 g
  • Tłuszcze - 158 mg
  • Woda - 87,4 g Białko - 930 mg

Jakie są korzyści zdrowotne gorzkiej porzeczki?

Przeprowadzono wiele badań klinicznych w celu oceny skuteczności gorzkiej dyni dla zdrowia człowieka. Większość z tych badań wykazała, że spożywanie gorzkiej dyni jest korzystne dla zdrowia człowieka. Podczas gdy większość z nas nie jest zbyt chętna do spróbowania gorzkiej dyni ze względu na jej gorzki smak, po uświadomieniu sobie obfitości korzyści zdrowotnych, prawdopodobnie zmienisz zdanie.

1. Wspomaga zdrowie jelit

Regularne spożywanie gorzkiej dyni ma pozytywny wpływ na zdrowie jelit. Nie tylko leczy zaburzenia jelitowe, takie jak zaparcia i bóle brzucha, ale jest równie korzystne dla zespołu jelita drażliwego (IBS), ponieważ pomaga zabijać pasożyty, które dostają się do układu pokarmowego. Ponadto zawiera antyoksydanty, które pomagają stymulować enzymy trawienne i wspomagają trawienie. Ze względu na swoje naturalne właściwości przeczyszczające i wysoką zawartość błonnika, gorzka dynia jest zalecana przez lekarzy w celu utrzymania dobrego stanu zdrowia układu trawiennego.

2. Leczenie cukrzycy

Każdemu, u kogo zdiagnozowano cukrzycę, zaleca się spożywanie gorzkiej dyni. Jest to jedna z najważniejszych korzyści zdrowotnych płynących z gorzkiej dyni, znana wszystkim. Zawiera ona trzy substancje czynne o właściwościach przeciwcukrzycowych, a mianowicie polipeptyd-p, vicine i charanti, które, jak potwierdzono, mają właściwości insulinopodobne i obniżają poziom glukozy we krwi. Związki te działają razem lub indywidualnie, aby pomóc obniżyć poziom cukru we krwi. Ponadto stwierdzono również, że gorzka dynia zawiera lektyny, które pomagają obniżyć stężenie glukozy we krwi w organizmie poprzez hamowanie apetytu i działanie na tkanki obwodowe. Według ekspertów, lektyna jest odpowiedzialna za wywołanie efektu hipoglikemicznego, co oznacza, że poziom cukru we krwi spada. Zarówno miąższ, jak i nasiona są pod tym względem korzystne. Spożywanie soku z gorzkiej dyni codziennie rano na pusty żołądek może pomóc w utrzymaniu cukrzycy pod kontrolą.

3. Wzmocnienie odporności

Gorzka dynia jest bogatym źródłem witaminy C, która posiada wiele właściwości przeciwutleniających. Przeciwutleniacze są niezbędne dla naszego organizmu, ponieważ pomagają w namnażaniu się komórek odpornościowych i białych krwinek (WBC). To nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, ale także pomaga w zapobieganiu alergii. Zalecane dzienne spożycie (RDI) witaminy C wynosi 98,5 mg, które gorzka dynia łatwo spełnia.

4. Oczyszcza krew i wątrobę

Przeciwbakteryjne i przeciwutleniające właściwości gorzkiej gourd pomóc w usuwaniu toksyn. Ponadto, może pomóc wymazać wszelkiego rodzaju zatrucia osiadłe w wątrobie. W ten sposób gorzka dynia leczy wiele problemów z wątrobą, a także oczyszcza jelita. Pomaga również w prawidłowym funkcjonowaniu pęcherza moczowego. Według ekspertów, jeśli masz kaca, spożywanie soku z gorzkiej dyni może pomóc Ci zmniejszyć upojenie alkoholowe z organizmu, dzięki czemu poczujesz się aktywnie.

5. Ochrona przed rakiem

Wolne rodniki są główną przyczyną powstawania nowotworów. Mogą one wpływać na sposób, w jaki funkcjonuje nasz organizm. Dlatego ważne jest, aby utrzymywać ciało wolne od wolnych rodników. Wolne rodniki są produktem ubocznym naszego metabolizmu, a ich ilość wzrasta głównie w wyniku palenia papierosów, zanieczyszczenia środowiska i stresu. Gorzka kapusta zawiera likopen, lignany i karotenoidy, a także duże ilości witaminy A, zeaksantynę i luteinę, które są głównymi przeciwutleniaczami i składnikami odżywczymi zwalczającymi i usuwającymi wolne rodniki. To ostatecznie zmniejsza powstawanie guzów w organizmie.

6. Regulacja poziomu cholesterolu

Wysoki poziom cholesterolu powoduje odkładanie się płytki tłuszczowej w tętnicach, co sprawia, że serce pracuje ciężej, aby pompować krew. Zwiększa to ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Wiele badań wykazało, że gorzka dynia może obniżać poziom "złego" cholesterolu i regulować poziom "dobrego" cholesterolu, wspierając ogólny stan zdrowia. Gorzka dynia jest dobrym źródłem potasu, magnezu i wapnia, które mają pozytywny wpływ na serce.

7. Leczenie otyłości

Ze względu na swój podstawowy, ale bardzo ważny profil składników odżywczych, gorzka papryka jest uznawana za pokarm wspomagający odchudzanie. 100 gramów surowej gorzkiej dyni zawiera tylko 16 kalorii, 0,15 gramów tłuszczu, 0,93 gramów białka i 2,6 gramów błonnika. W ten sposób zapewnia uczucie sytości bez dodawania dodatkowych kilogramów do wagi. Składniki odżywcze pomagają pobudzić ogólny metabolizm, a zawartość błonnika utrzymuje uczucie sytości przez wiele godzin, wspomagając w ten sposób zdrowe trawienie i zapobiegając podjadaniu śmieci i niezdrowych przekąsek. Najlepszym sposobem spożywania gorzkiej dyni na otyłość jest picie surowego soku.

8. Dodaje włosom blasku i połysku

Gorzka dynia wspomaga wzrost włosów i wspiera ich zdrowie. Składniki takie jak białko, cynk i witamina C zawarte w gorzkiej dyni utrzymują włosy w zdrowiu i sile. Odkryto, że stosowanie soku z gorzkiej dyni na włosy może pomóc zachować ich połysk i blask, zapewniając jednocześnie wzmocnienie korzeni i rozwiązanie problemów, takich jak rozdwajanie się końcówek i wypadanie włosów.

9. Upiększa skórę

Witamina C odgrywa ważną rolę w utrzymaniu skóry bez zmarszczek i zapobiegania przedwczesnemu starzeniu się. Jak wiemy, gorzki gourd jest bogatym źródłem witaminy C zawartości wśród innych składników odżywczych, które pomaga w produkcji kolagenu, który jest odpowiedzialny za gładkość i elastyczność skóry. Ponadto, zmniejsza przebarwienia skóry i trądzik, pomaga w leczeniu łuszczycy i egzemy, a także chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych UV.

10. Utrzymuje zdrowe oczy

Lekarze i eksperci zdrowia twierdzą, że gorzki gourd pomaga w zapobieganiu problemów związanych z widzeniem, takich jak słaby wzrok i zaćma. Gorzka dynia jest wypełniona witaminą A i beta-karotenem, które są zdrowe dla oczu. Ponadto, jest to dobry środek na leczenie ciemnych kręgów, jak również.

Gorzka dynia na odchudzanie

Ponieważ gorzka dynia jest gorzka w smaku, posiada składniki, które zapobiegają wchłanianiu przez organizm dodatkowych cukrów i pomagają w obniżeniu i utrzymaniu poziomu cukru we krwi. Ponadto, zwiększa liczbę komórek beta w trzustce, która jest odpowiedzialna za wydzielanie insuliny w organizmie. Kiedy poziom insuliny w organizmie jest regulowany, poziom cukru we krwi ostatecznie spada. Prowadzi to do utraty wagi. Gorzka kapusta zawiera witaminę C, potas, magnez, żelazo, a także duże ilości białka i błonnika. Wszystkie te składniki zapewniają uczucie sytości przez cały dzień, zapobiegając podjadaniu w dziwnych godzinach. Błonnik pomaga ograniczyć głód, a niska zawartość węglowodanów i tłuszczów zapobiega odkładaniu się nadmiaru tłuszczu w organizmie i zapewnia prawidłowe trawienie spożywanych pokarmów.

Najlepsze sposoby na spożywanie gorzkiej dyni

Istnieje wiele sposobów, dzięki którym możesz spożywać gorzką porzeczkę. Włączenie gorzkiej dyni do codziennej diety jest dość łatwe. Można po prostu jeść ją na surowo jako sałatkę, albo po prostu zmiksować na smaczny napój lub zaparzyć herbatę.

Herbata z gorzkiej dyni

Z gorzkiej dyni można w domu przyrządzić zdrową herbatę. Przepis jest dość prosty i można ją przyrządzać codziennie.

Składniki:

  • Suszone lub świeże plastry gorzkiej dyni (bez pestek): 3-4 plastry, liście gorzkiej dyni również działają 200 ml wody Miód lub syrop z agawy - naturalne substancje słodzące (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  • Weź patelnię do herbaty, wlej trochę wody i doprowadź do wrzenia. Gotować wodę na średnim ogniu przez około 10 minut. Włóż plasterki gorzkiej dyni do wrzącej wody i dobrze wymieszaj, aby wszystkie składniki odżywcze zostały zanurzone w wodzie. Wyłącz kuchenkę, dodaj miód i odstaw na kilka minut. Użyj sitka i przefiltruj zawartość. Podawaj na gorąco.

Smażona gorzka dynia

Frytki z gorzkiej dyni to najlepszy i najsmaczniejszy sposób na spożywanie gorzkiej dyni.

Składniki:

  • Oliwa z oliwek lub olej roślinny - 1 łyżka stołowa Dwie pokrojone gorzkie tykwy - nasiona usunięte 3-4 ząbki czosnku1 drobno posiekany pomidor1 mała cebula - drobno posiekana2 jajkaPieprz w proszkuSól do smaku.

Instrukcje:

  • Rozgrzać kuchenkę, umieścić rondel, i wlać olej Dodaj drobno posiekaną cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku na patelnięMieszaj mieszaninę, aż osiągniesz średnio-brązową teksturęTeraz dodać posiekane pomidory na patelnię i dobrze wymieszaćPo 2-3 minutach mieszania, dodać pokrojoną gorzką dyńkę na patelnię Gotować, aż gorzka dynia stanie się półprzezroczysta Ubić dwa jajka i wlać mieszaninę na patelnięNie przestawać mieszać, aż jajka się ugotują Wyłączyć kuchenkę i doprawić zawartość solą i pieprzem Spożywać w takiej postaci lub podawać z makaronem lub ryżem

Podsumowanie

Gorzka tykwa jest niezbędnym elementem diety, który może pomóc Ci zachować zdrowie w stanie nienaruszonym i wolnym od chorób. Oprócz gorzkiego smaku, jest ona pełna składników odżywczych i niezbędnych minerałów, które są niezbędne dla Twojego dobrego samopoczucia. Powyższe dwa przepisy to tylko namiastka tego, jak ciekawie można wykorzystać gorzką kapustę w swojej zdrowej diecie. Możesz dodać więcej do tej listy swoich zachwycających pomysłów, które dodadzą więcej zdrowia i dobrego samopoczucia do Twojego życia.